По данни на украинските военни и Службата за сигурност, Украйна е нанесла удар по 23-и арсенал на Главното артилерийско управление на руското министерство на отбраната край селището Октябърско в Тверска област, както и по арсенала Тихорецк в Краснодарския край.

"По време на удара на територията на арсенала е имало още един ешелон, който е доставил най-малко 2000 тона боеприпаси, включително такива от КНДР. Атакувана е и радиолокационна станция "Подлет", която е засичала въздушни цели по посока на арсенала", - се казва в изявление на Генералния щаб по повод атаката в Краснодарския край.

101 безпилотни летателни апарата са свалили силите на руската ПВО тази нощ. Съобщението е на руското Министерство на отбраната. По традиция всеки път украинските дронове са прехванати, свалени или потиснати, а ако евентуално се съобщи за последствия и нанесени щети, то те са от винаги от паднали отломки, не и от преки попадения. 

За сериозни последствия съобщават обаче в социалните мрежи, както и "Интерфакс", "Тихорецки новости" и други местни издания от Краснодарския край, където тече и евакуация. За самата евакуация съобщава губернаторът на Краснодарския район Вениамин Кондратиев, без да посочва населените места, които подлежат на това. Става въпрос за Тихорецкият район в областта. 

The Times: Украйна тайно ще получи разрешение да удря по руски бази

The Times: Украйна тайно ще получи разрешение да удря по руски бази

Зеленски ще го представи в САЩ

Според съобщения на очевидци от място има взривове.

По данни на Telegram-канала Astra в Тихорецкия район е атакуван склад с боеприпаси в село Каменно, близо до районния център.

В населеното място се намират две войскови части на Руската федерация - 57229-41 и 01704. Според местни източници, на които се позовава Astra, е атакувана първата войскова част 57229-41

По информация на губернатора два дрона са били неутрализирани от противовъздушната охрана и сили за радиоелектронна борба. Заради падане на отломки от единия от тях е възникнал пожар, който е обхванала взривоопасни предмети. Започнала е детонация. Кондратиев не посочва какви обекти са били обхванати от пожара и какви вещества се взривяват. 

Кондратиев съобщава и за провеждане на временна евакуация на жители в населените места в близост до мястото на пожара. Не се посочват имената на селищата, които се евакуират. В Тихорецке се организира център за временно настаняване. Местните власти са открили и гореща телефонна линия. Кондратиев уверява, че пожарните и специализираните служби работят на мястото на произшествието. 

По данни на ASTRA, по време на атаката тази нощ е бил поразен и 23-ти арсенал на Главното ракетно-артилерийско управление на МО на РФ в Тверска област. Мястото на поразяването е село, което се намира на 16 км от град Торопец. Там три дни по-рано също беше атакуван голям оръжеен склад.

Дрон удари военен склад в руската Тверска област, евакуират град Торопец
Обновена

Дрон удари военен склад в руската Тверска област, евакуират град Торопец

Пет области са били под атака на дронове в Русия

Губернаторът Игор Руденя съобщава само за свалени дронове над югозападните части на Тверска област и че спешните служби работят на място". Подробности за самия инцидент областният управител не дава. ТАСС съобщи за евакуация на персонала и пътниците на жп станция "Стара Торопа" и отклоняване на движението на влакове по линията в Тверска област. Отменени са няколко пътнически влака, а други като възлови маршрути "Москва - Псков" и "Санкт Петербург - Смоленск" са пренасочени по алтернативни маршрути и се движат със закъснение.

Според официалната статистика на руското Министерство на отбраната 53 дрона са свалени над Брянска област, 18 над Краснодарския край, 16 над акваторията на Азовско море. Още по няколко дрона, но без да се посочват конкретни бройки, са свалени над Калужка, Тверска, Белгородска, Смоленска и Курска област, а също и над анексирания Крим.

По-късно руски информационни агенции съобщиха, че магистрала М-9 в западната Тверска област, близо до град Торопец, е затворена, за да гарантира безопасността на движението, предаде "Ройтерс".

Според руските медии магистралата е затворена около 7 часа тази сутрин.