Няколко безпилотни самолета са се опитали да атакуват петролна рафинерия в Славянск на Кубан, съобщават руските държавни агенции.

Те се позовават на оперативния щаб на Краснодарския край.

Според версията на официалните лица дроновете са били "неутрализирани", но свалянето на един от тях е предизвикало пожар. Украински медии обаче твърдят, че пет дрона са поразили целта.

В град Славянск на Кубан се намира Славянската петролна рафинерия (ООО "Славянск-Еко"). Според вестник "Комерсант" предприятието е сред петте най-големи нефтопреработвателни компании в региона.

Това е шестата рафинерия, атакувана в Русия през последната седмица.

Властите обявиха, че по време на атаката с украински дронове един местен жител е починал от сърдечен пристъп.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи за свалени дронове над столично летище Домодедово.

Силите за противовъздушна отбрана на Министерството на отбраната в Домодедово са отблъснали атака от два дрона, летящи към Москва, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин.

"На мястото на падащите отломки, по предварителни данни, няма разрушения или жертви. На мястото на инцидента работят специалисти от службите за спешна помощ", се казва в канала на кмета в Telegram.

Украйна удари рафинерия и в Ростовска област

Украйна удари рафинерия и в Ростовска област

Производствените мощности са спрени

По-късно Собянин съобщи за отразяване на атаки с дронове в градските райони Раменское и Ступино.

Той не даде подробности, руското министерство на отбраната не съобщи за нападение с дрон. В условията на война Би Би Си не може бързо да провери изявленията на официалните лица.

Преди това кметът съобщи за свален дрон край Москва във вторник тази седмица, а преди това не е имало нападения в продължение на почти два месеца - от средата на януари.

Белгородска област. Четири безпилотни самолета са хвърлили взривни устройства в селището Октябрски в Белгородска област, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма жертви в резултат на експлозиите, има нанесени щети по електропроводите и газопроводите.

Дронове уцелиха руска петролна рафинерия в Калужка област, твърди Украйна

Дронове уцелиха руска петролна рафинерия в Калужка област, твърди Украйна

Щетите се проверяват

Ростовска област. Според губернатора Василий Голубев частите за противовъздушна отбрана успешно са отблъснали атака на безпилотен летателен апарат от самолетен тип на подхода към Каменск тази вечер. Последствията на място се уточняват.

Калужка област. Средствата за противовъздушна отбрана свалиха три безпилотни летателни апарата, които се опитаха да атакуват инфраструктурни обекти в Кировска област, съобщи губернаторът Владислав Шапша. Освен това, по негови данни, в неделя сутринта в покрайнините на Калуга е бил унищожен от силите за противовъздушна отбрана още един дрон, без жертви и щети. На мястото на инцидента работи оперативна група.