Правителството на Украйна забрани нередовните и непредвидени полети (частни или чартърни) до Русия след посещението в Москва на кандидата за президент Юри Бойко и председателя на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа - за живота" на Виктор Медведчук. Решението е било инициирано от украинското вътрешно министерство, съобщават руските медии.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че двамата членове на опозицията "са използвали вратичка в законодателството на Украйна", за да вземат директен полет до Москва.

Той добави, че вътрешното министерство е инициирало промени в законодателството относно използването на въздушното пространство на страната, за да "направи непланираните полети между Украйна и страната агресор (Русия) невъзможни".

Аваков каза още, че забраната няма да се прилага за потенциални полети, организирани за международни организации като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), ООН и Международния комитет на червения кръст.

От своя страна украинският премиер Владимир Гройсман изтъкна, че "ще разреши на тези политици да пътуват със самолет Ан-2 при условие, че това е еднопосочно пътуване". Той добави, че "трябва да е ясно на всички, че никой няма право да унижава държавата Украйна".

Гройсман подчерта, че "тези ограничения ще останат в сила, докато Русия... престане да бъде страна агресор и се превърне в цивилизована държава".

Членовете на партията "Опозиционна платформа - за живота" Юрий Бойко и Виктор Медведчук посетиха Москва на 22 март, излитайки от киевското летище "Жуляни". Двамата украински политици бяха приети от руския премиер Дмитрий Медведев. Страните са обсъждали начините за възстановяване на икономическите и търговските връзки, газовия проблем и възможностите за създаване на съвместен консорциум за транспортиране на газ. В срещата участва също така и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер.

Украинският главен прокурор Юрий Луценко заяви по-късно, че ще бъде предприето наказателно разследване срещу Бойко и Медведчук за незаконно преминаване на границата, след като премиерът Гройсман и вътрешният министър Аваков посочиха необходимостта от разследване в това отношение.