Кандидатът на ултранационалистите Синан Оган, който събра около 5% от гласовете на президентските избори в Турция, изрази убеждението си, че изборите вероятно ще продължат с втори тур на 28 май.

Той посочи, че понастоящем никой от основните кандидати не може да получи 50 % от гласовете, което увеличава възможността за втори тур. Оган подчерта значението на турските националисти и кемалисти за определянето на резултата от изборите, като тяхната подкрепа ще играе решаваща роля.

Преди това както управляващата партия, която се стреми към преизбиране, така и основната опозиция твърдяха, че водят в екзитполовете.

"Народният алианс", в който влиза и управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган, спечели около 52% от гласовете на парламентарните избори след преброяването на около 58% от бюлетините. Това съобщи Анадолската агенция.

Ердоган изпусна победата на първия тур
Обновена

Ердоган изпусна победата на първия тур

Резултати от президентските избори в Турция

По този начин Ердоган си осигури 273 места в парламента, се казва в съобщението.

Опозиционният Национален алианс, състоящ се от шест партии, спечели около 33% от гласовете, което означава 167 места в парламента. Алиансът на труда и свободата е на трето място с 8,96% от гласовете и 58 места.

В турския парламент има общо 600 места. За тях се борят 24 политически партии и 151 независими кандидати. Преди настоящите избори 53,7 % от парламента се държеше от Народния алианс, а 33,9 % - от Националния алианс.