Посланикът на Украйна е бил привикан във външното министерство на Унгария във връзка с действията на Киев по отношение на сделката, сключена от Будапеща с руската държавна корпорация "Газпром". Това се казва в изявление на унгарския външен министър Петер Сиярто, публикувано на неговата страница във "Фейсбук", информира ТАСС.

"Действията на правителството на Украйна срещу това споразумение чрез Европейската комисия са изключително възмутителни", се изтъква в текста, като се допълва: "Украйна няма нищо общо с това, за което се договаряме".

"Газпром" подписа с Унгария 15-годишен договор за доставка на газ през България и Сърбия

"Газпром" подписа с Унгария 15-годишен договор за доставка на газ през България и Сърбия

Доставките ще идват по "Турски поток"

Сиярто подчерта, че Будапеща възприема подобни ходове на Киев като "нарушение на суверенитета (на Унгария) и интересите на своята национална сигурност".

"Извикахме посланика на Украйна в Министерството на външните работи", завърши той.

Сиярто нарече хода на Киев "неприятелски", отбелязвайки редица мерки за подкрепа, които Унгария преди това е предоставила на страната, включително предоставянето на "апарати за командно дишане, медицинско оборудване, помощ за военнослужещи, детски отдих и финансиране за инвестиции".

Украйна е разочарована от Унгария заради договора с "Газпром"

Украйна е разочарована от Унгария заради договора с "Газпром"

Ще отговорим подобаващо, заричат се в Киев

Вчера Унгария подписа нов дългосрочен договор с "Газпром" за доставка на газ, съгласно който Украйна е заобиколена. Документът беше подписан от ръководителите на "Газпром" и енергийната компания MVM в унгарското външно министерство. Украйна отмени заседанията на междуправителствената комисия още преди подписването на споразумението между Унгария и Русия. В навечерието на сключването на договора официален Киев обеща да се обърне към Европейската комисия за оценка на съответствието на това споразумение с европейското законодателство в областта на енергетиката. Будапеща отговори, като обвини Киев за намеса във вътрешните работи.

Унгария от 1 октомври ще започне да получава газ от "Газпром" през "Турски поток", който преминава през България и Сърбия, и газопроводи в Югоизточна Европа.