Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че е наредил на вътрешния министър и на министъра на отбраната да започнат подготовката за укрепления по протежение на границата с Румъния. Мярката с изграждане на ограда се предприема, за да се предотврати влизането на мигранти.

Ако е необходимо, ще защитим себе си по целия път от Словения до Украйна”, обяви Орбан по време на реч в Будапеща, цитиран от „Асошиейтед прес”.

Миналата година Унгария изгради огради по границите си със Сърбия и Хърватия, за да отклони потока от мигранти.

Виктор Орбан обяви още, че бюрократите от Европейския съюз и политиката на Германия за „добре дошли” към мигрантите са виновни за мигрантската криза в Европа.

Унгарският премиер също разкритикува първоначалния план на ЕС за преразпределянето на 100 000 мигранти сред 28-те държави от блока. Той зави, че Брюксел иска да създаде „задължителна, постоянна и продължителна система за преразпределение” за мигрантите.

Начинът за справяне с имиграционната криза на ЕС е абсурден. На лидерите в блока им липсва волята да защитават границите на Европа, коментира още Виктор Орбан. Той оприличи ЕС на капитан на потъващ кораб.