Дълги опашки от желаещи да се ваксинират срещу Covid-19 се образуваха пред големите болници в Будапеща в първия ден, в който в Унгария се предлага възможност за имунизация без предварително регистриране. Това се случва на фона на ръст на новозаразените в страната, предаде Ройтерс. 

В петък Унгария отчете рекорден брой нови случаи - 11 289, а днес регистрира общо 27 209 за дните от петък до неделя, плюс 392 смъртни случая за същия период. Общият брой на починалите от началото на пандемията е 33 172.

Въпреки че хората се редят на опашки за ваксиниране, имунизацията изостава от средното равнище за ЕС - напълно ваксинирани са около 5,8 милиона души от общо 10 млн. население.

Миналата седмица правителството въведе задължително носене на маски на закрито и заяви, че ще направи ваксинирането срещу Covid-19 задължително за всички работещи в здравеопазването. Но тези мерки не са толкова строги, колкото призова в сряда Унгарската медицинска камара, уточнява БТА.

35 000 казаха "не" на COVID ограниченията в Австрия

35 000 казаха "не" на COVID ограниченията в Австрия

Страната въвежда локдаун и задължителна ваксинация

Снощи Янош Славик, директор на най-голямата болница в Будапеща, лекуваща пациенти с ковид, заяви пред частната телевизия ATV, че скоро може да се наложи да бъдат въведени нови мерки. Той каза, че между 80 и 90 процента от пациентите с Covid-19, които се нуждаят от интензивни грижи, са неваксинирани, и че интензивното отделение в болницата му е пълно.

Министър-председателят Виктор Орбан, който през април ще се яви на избори, поддържа деликатен баланс между въвеждането на строги и непопулярни здравни мерки и запазването на силно икономическо възстановяване.

Ново поражение за Унгария в съдебна битка с ЕС

Ново поражение за Унгария в съдебна битка с ЕС

Страната не е спазила европейското право с мярка срещу миграцията