Управляващата коалиция в пакистанския парламента се разпадна, след като Пакистанската мюсюлманска лига премина в опозиция.

Лидерът на партията и бивш премиер на Пакистан Наваз Шариф мотивира решението със „систематично нарушаване на коалиционните споразумения от страна на лидера на Пакистанската народна партия Асиф Али Зардари".

Допълнително споразумение бе постигнато на 7 август за това, че 24 часа след оставката на Мушараф или неговия импийчмънт Конституционните съдии ще бъдат възстановени, посочва Наваз Шариф.

Припомняме, президентът Мушараф бе принуден да подаде оставка на 18 август под заплахата от импийчмънт. Дата за нови президентски избори бе насрочена за 6 септември.

Пакистанската народна партия, която притежава и най-много места в парламента, издигна за свой кандидат съпруга на покойната Беназир Бхуто, който я наследи и като лидер на партията.

Според мнението на Наваз Шариф издигането на Зардари за кандидат за президент също се явява нарушение на коалиционното споразумение. По думите му, евентуалният общ кандидат не трябва да бъде от лидерите на нито една от политическите сили в коалицията.

Тъй като това условие не е спазено от страна на Пакистанската народна партия, Пакистанската мюсюлманска лига издига като свой кандидат един от съдиите от Върховния съд - Саид уз-Заман Сиддики.