Службите за сигурност на Узбекистан са предоставили информация за Рахмат Акилов, терориста, който заби камион в група хора в Стокхолм през миналата седмица, на Запада преди кървавото нападение. Това обяви узбекският външен министър Абдулазис Камилов, цитиран от "Ройтерс".

Камилов отбелязал пред журналисти, че Акилов е бил нает от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), след като напуснал централноазиатската страна през 2014 г. и се установил в Швеция.

"Според информацията, с която разполагаме, той активно е агитирал свои сънародници да пътуват до Сирия, за да се бият на страната на ДАЕШ", разкри Камилов, добавяйки, че Акилов използвал онлайн платформи за комуникация.

"По-рано (преди атаката) информацията за престъпните действия на Акилов беше предадена на службите за сигурност на един от нашите западни партньори, така че шведската страна е можела да бъде информирана", допълнил той, без да уточнява страна или организация.

Узбекът терорист от Стокхолм опитал да се присъедини към ИДИЛ

Узбекът терорист от Стокхолм опитал да се присъедини към ИДИЛ

Акилов е бил задържан на турско-сирийската граница през 2015 г.

Източник от узбекските служби за сигурност заяви през тази седмица, че Акилов се е опитал да пътува до Сирия през 2015 г., за да се присъедини към ДАЕШ, но бил задържан на турско-сирийската границата и бил депортиран обратно в Швеция.

Източникът добавил, че през февруари тази година властите на Узбекистан са го поставили в списъка с издирваните лица, заподозрени за религиозен екстремизъм.