Узбекистан забрани дълъг списък с компютърни игри, смятани за "извращаващи ценностите" и "застрашаващи стабилността", съобщава БиБиСи.

Списъкът включва няколко игри с насилие, но също така глобални хитове като Grand Theft Auto и безвредни класики като The Sims.

Забраната прави незаконно внасянето и разпространението на игрите в централноазиатската страна.

Реакциите на забраната в интернет бяха светкавични, като варират от подигравки и гняв до истинска подкрепа.

Властите изтъкват, че игрите биха могли да бъдат "използвани за разпространение на насилието, порнографията, заплаха за сигурността и социалната и политическата стабилност".

Налице са също така опасения, че те биха могли да нарушат "гражданския мир и междуетническата и междурелигиозната хармония".

Друга посочена причина за забраната е потенциалното "разпространение на фалшива информация за Узбекистан и извращаване на неговите исторически, културни и духовни ценности".

Забраната е продължение на опитите на правителството да предпази младите хора от влияния, които то смята за "разрушителни".

Списъкът с 34 игри варира от такива като "Мортал комбат" до хорър и еротични игри и са били одобрени от правителствена комисия.

Повечето от игрите са много популярни и лесно достъпни в интернет кафенетата в страната или като пиратски копия на руски език на DVD-та.