Най-малко двама души загинаха и 18 бяха ранени в Западен Нигер в събота, когато протестиращи се сблъскаха с френски военен конвой, съобщи АП.

Агенцията припомня, че до блокадата се стигна, след като местни жители от Западен Нигер се опитаха да спрат френски военен конвой, преминал от Буркина Фасо, съобщи правителството на Нигер.

Бронираните френски превозни средства и логистичните камиони прекосиха границата в петък, след като бяха блокирани в Буркина Фасо за една седмица от демонстрации там срещу неуспеха на френските сили да спрат нарастващото насилие от ислямистки екстремисти.

Гневът от военното присъствие на Франция в бившите ѝ колонии нараства в Нигер, Буркина Фасо и други страни в западноафриканския регион Сахел, където Франция има хиляди войници за борба с филиали на Ал Кайда и Ислямска държава.

Миналия уикенд стотици хора в град Кая в Буркинабе блокираха френския конвой, който е на път от Кот д'Ивоар за Мали. Той успя да напусне Буркина Фасо в петък, но се натъкна на нови протести в събота сутринта на по-малко от 30 километра от границата в западния нигерски град Тера, където беше спрял да пренощува.