В Централна Африка са възникнали три пъти повече пожари в сравнение с Амазония, показват сателитни снимки на американската космическа станция НАСА. Най-засегнати са Ангола и Конго, но вниманието на света е насочено към екологичната криза в Амазония.

В Ангола са регистрирани 6902 пожара, а в Демократична република Конго - 3395, съобщава Ройтерс.

По този повод от "Грийнпийс" призоваха за спешни мерки срещу пожарите, които застрашават другия "бял дроб" на планетата - басейна на река Конго".

"За целта правителствата в Централна Африка трябва да заложат в стратегиите си прекратяване на всички крупни промишлени проекти във втората най-влажна тропическа гора в света", препоръчват от екологичната неправителствена организация.

В Централна Африка пожарите не са причинени толкова от засушаванията и климатичните промени, колкото от разчистването на терени чрез изсичане и изгаряне на растителността, уточняват експерти от ДРК.

Същевременно от Ангола изразиха несъгласие с паралелите, които се правят между пожарите на тяхна територия и тези в Амазония. Според тях това е излишно драматизиране на проблема.

От своя страна Робърт Наси, генерален директор на Международния център за изследване на горите, предупреди, че когато огнената стихия в Амазония бъде овладяна, светът бързо ще пренасочи вниманието си към следващата политическа или икономическа гореща тема, като пропусне шанса да си вземе поуки от случилото се.

Наси предупреждава, че и Индонезия е заплашена от пожари, тъй като тази година се очаква сухият сезон да бъде по-дълъг. Там вече има редица огнени огнища в торфените блата. И в Бореалския регион тази година горите също изгарят с тревожни темпове.

От Г-7 дават 20 млн. евро за борбата с пожарите в Амазония

От Г-7 дават 20 млн. евро за борбата с пожарите в Амазония

Това обяви френският президент Емануел Макрон

Въпреки че пожарите са част от естествен природен цикъл, мащабите на унищожението, което сега наблюдаваме в Амазония, Африка и в други части на света, изобщо не могат да се приемат за нещо нормално. Трябва да обърнем повече внимание на превенцията. Трябва да сме по-безкомпромисни към безхаберието и умишлената безстопанственост, които проявяваме, алармира Наси.

От 1990 г. насам горската покривка е намаляла с площ, приблизително три пъти по-голяма от щата Калифорния. Това се дължи на много фактори - не само на пожари, но и на незаконна сеч, изсичане на горите с цел превръщането им в земеделски земи, най-вече заради насаждения със соя и палми. В тропиците най-застрашени са горите в Серадо, Бразилия.

В Международния център за изследване на горите проучваме различни начини, за да съхраним горското богатство на планетата. Установили сме, че намаляването на обезлесяването допринася за предотвратяване на пожарите. Ограничаването на незаконната сеч и поддържането на устойчиви практики в горското стопанство също играят важна роля. Отпускането на повече средства за локализиране и овладяване на пожарите на местно ниво, в малките населени райони, също би било добро решение. Превантивните мерки са по-важни от каквато и да е помощ, избухне ли пожарът.

Двете основни решения са незабавни действия за справяне с климатичните промени и инвестиции във възстановяването на горите. Климатичните промени заплашват да унищожат тропическите гори в света и това трябва да се има предвид, когато мислим политики за управление на горите. Възстановяването на вече обезлесени терени ще ни струва много повече в сравнение със средствата, които сега можем да вложим в предотвратяване на бедствието.

Болсонару отхвърли помощта на Г-7 за гасене на пожарите в Амазония

Болсонару отхвърли помощта на Г-7 за гасене на пожарите в Амазония

Той я определи като намеса в суверенитета…

Ние разполагаме с много инструменти, за да защитим горското си богатство. Горите трябва да се превърнат във важна тема, когато обсъждаме климатичните промени, бъдещето на селското стопанство и икономическото развитие като цяло. В противен случай всяка година ще организираме акции по гасене на пожари, всяка година ще обявяваме дарителски кампании, докато един ден не се окаже, че вече няма какво да спасяваме, завършва коментара си Наси.