В неделя австрийците гласуват на президентски избори, докато алпийската държава - членка на ЕС, се бори с енергийната криза и инфлацията, съобщи АП.

Досегашният държавен глава Александер ван дер Белен се очаква да получи втори мандат, а шестимата му претенденти - остават далеч назад.

"Най-големият конкурент в неделя ще бъде диванът", заяви 78-годишният професор по икономика в петък на последния си предизборен митинг, призовавайки хората да гласуват.

Проучванията на общественото мнение сочат, че проевропейският либерал ще получи повече от 50% от гласовете, като по този начин ще избегне втори тур на изборите.

Около 6,4 млн. души имат право да гласуват от общо 9-милионното население на страната.

С плакати, които го обявяват за "сигурен избор в бурни времена" в условията на енергийна криза, която повишава инфлацията в цяла Европа, бившият лидер на Зелените се кандидатира като независим.

Но той има явната или скрита подкрепа на основните австрийски партии, с изключение на крайнодясната Партия на свободата, която издигна свой кандидат - Валтер Розенкранц, който заема второ място в проучванията с 15% подкрепа.

За президентския пост се бори и 35-годишният пънк-рокер Доминик Влазни, основател на Партията на бирата, наречена така заради пропагандата на популярната напитка.

Ван дер Белен - когото поддръжниците обичливо наричат "професора" - се изправи пред неочаквано тежка битка през 2016 г., като спечели надпреварата едва на втори тур.

Изборните бюра отвориха в 6 ч. сутринта и ще затварят най-късно в 17 ч. В селата и малките градове бюрата са отворени до обяд.