В близко бъдеще е възможен диалог със Северна Корея. В това е убеден американският държавен секретар Рекс Тилърсън, предаде "Гардиън".

Той коментира със задоволство сдържаната реакция на Пхенян след поредните санкции, които бяха наложени на страната. 

По думите му, след приемането на санкциите няма данни за нова активност от Пхенян. 

Той се надява това да продължи. 

Американски представители обаче предупреждават, че Вашингтон си запазва правото да се защити от бъдещи провокации.

САЩ удариха с нови санкции китайски и руски компании заради Северна Корея

САЩ удариха с нови санкции китайски и руски компании заради Северна Корея

Също и четирима руснаци и един китаец

Новите санкционирани китайски и руски компании и физически лица от САЩ допълват санкциите на ООН, наложени по-рано през месеца в отговор на пет изпитания на ядрени оръжия от страна на Северна Корея, както и на тестовото изстрелване на четири балистични ракети с далечен обсег. Северна Корея е под санкции от ООН от 2006 г. заради оръжейните си програми.

Възпиращият ядрен арсенал на Северна Корея никога няма да бъде предмет на преговори. Това обяви по-рано постоянният представител на Пхенян в Конференцията по разоръжаването под егидата на ООН.

Предприетите от КНДР мерки за укрепването на нейната ядрена възпираща сила и разработването на междуконтинентални ракети е оправдан и законен избор за самоотбрана срещу такива несъмнени и реални заплахи", подчерта представителят на Северна Корея по адрес на "постоянните ядрени заплахи" от страна на САЩ.

"Докато враждебната политика и ядрените заплахи на САЩ остават непроменени, Северна Корея никога няма да постави на масата за преговорите своите ядрени възпиращи сили за самоотбрана", изтъкна още севернокорейският постоянен представител.

Също така шарже д"афер на Северна Корея в Русия обяви, че Пхенян бил привършил приготовленията за удар по американската тихоокеанска територия о. Гуам и бил готов да го осъществи в случай на "провокация".