Петима мъже бяха осъдени от германски съд за кражбата на бижута от 18-ти век на стойност над 100 милиона евро от музей в Дрезден през 2019 година, предаде "Асошиейтед прес".

Те получиха присъди от четири години и четири месеца до шест години и три месеца затвор, съобщи германската новинарска агенция ДПА. Един от обвиняемите бе оправдан.

Започва процесът за грандиозния обир на бижута от музей в Дрезден

Започва процесът за грандиозния обир на бижута от музей в Дрезден

До днес няма следа от задигнатите скъпоценности

Съдът в Дрезден реши, че петимата мъже, на възраст от 24 до 29 години, са отговорни за проникването в музея Grünes Gewölbe на 25 ноември 2019 година и кражбата на 21 бижута с над 4,300 диаманта, с общо застрахователна стойност от поне 113.8 милиона евро.

В съдебния процес бе установено, че те са запалили пожар точно преди проникването, с цел да прекъснат електрозахранването на уличното осветление пред музея.

Те бяха задържани след няколко месеца по време на акция в Берлин.

През януари бе постигнато споразумение за присъда между обвиняемите, защитата и съда след като повечето от откраднатите бижута бяха върнати. Споразумението за присъда бе прието от четиримата обвиняеми, които после признаха за своето участие в престъплението чрез адвокатите си. Петият обвиняем също призна участието си, но само спрямо осигуряването на устройства, използвани за правене на пролуки във витрините на музея, съобщи ДПА.

Провинцията Саксония, където се намира Дрезден, искаше обезщетение в размер на почти 89 милиона евро за нанесените щети върху върнатите бижута, както и за тези, които още се издирват, и за ремонт на унищожените витрини и щети по сградата на музея.

Grünes Gewölbe е един от най-старите музеи в света. Той е основан през 1723 година и съдържа съкровището на Август Силни от Саксония, включващо около 4,000 обекта от злато, скъпоценни камъни и други материали.