Германските служби, отговарящи за сигурността, предупредиха за заплахата от нови терористични атаки, като броят на крайнодесните и ислямските екстремисти е стигнал рекордно високи нива в страната, съобщава ДПА.

Радикални ислямистки групировки представляват "най-голямото предизвикателство" за германските специални служби. Това изтъкна Ханс-Георги Маасен, шеф на германското контраразузнаване (BfV), на пресконференция в Берлин.

Представяйки годишния доклад на BfV за 2016 г., Маасен посочи, че в Европа от 2015 г. насам е имало 29 атаки на ислямистки екстремисти, като пет от тях са били извършени в Германия.

През миналата година броят на ислямистите, готови да извършат насилие, се е покачил на 680 души, което според германският вътрешен министър Томас де Мезиер е най-високото равнище, регистрирано някога в Германия.

Най-голям брой от тях са членове на консервативното салафистко движение, допълни вътрешният министър.

Маасен също така каза, че както членството в крайдодесни радикални групировки, така и актовете на насилие от страна на техни активисти също са се увеличили.

Случаите на насилие от крайнодесни са нараснали от 1408 през 2015 г. до 1600 през миналата година, след като през 2014 г. са били 990, уточняват от германското контраразузнаване в 339-страничния си доклад.

"Трябва да допуснем, че в Германия трябва да се очакват още нападения от отделни лица или терористични групи", предупреди Маасен.

Същевременно онези, които са смятани за крайнолеви екстремисти от BfV, също са се увеличили рязко, като през миналата година са регистрирани рекордните 28 500, като 8500 от тях се смята, че са готови да извършат актове на насилие.

В резултат на това властите планират да организират мащабна полицейска операция в Хамбург през тази седмица, за да се гарантира сигурността на срещата на върха на страните от Г-20, като крайнолеви групировки се готвят да вършат "зулуми" там.