Полицията в Хърватия днес повдигна обвинение срещу двама бивши бунтовнически сръбски полицаи за убийството на двама руски журналисти по време на войната в страната през 1990-те години, отнела живота на повече от 20 репортери, информира "Франс прес".

Виктор Ногин и Генадий Куринной, работещи за тогавашната съветска държавна телевизия, бяха застреляни от член на бунтовническите сръбски полицейски сили на 1 септември 1991 г. в централната част на Хърватия, се припомня в изявление на полицията.

Членове на отряда на бунтовниците са открили огън по автомобил с дипломатически номера, с който 43-годишният Ногин и 41-годишният Куринной, облечени в цивилни дрехи, са се връщали от репортаж във военна зона.

Когато колата е спряла, един от заподозрените - тогава на 26 години - се твърди, че е взел паспортите на ранените журналисти и прескартите, преди да ги застреля.

Вторият заподозрян, тогава 33-годишен, който е командвал отряда, не е направил нищо, за да предотврати престъплението близо до град Хърватска Костайница, и е помогнал за прикриването му, уточниха от полицията.

След това бунтовниците са запалили колата и са я изоставили заедно с телата до река.

Останките от колата са открити през 1992 г., но не и останките на двамата руски репортери.

Полицията повдигна обвинения за военни престъпления срещу цивилни лица на двамата задочно заподозрени.

Местните медии идентифицираха и двамата заподозрени и уточниха, че в момента те живеят в съседните Сърбия и Босна.

Полицията казва, че заподозрените остават "извън обсега на наказателното производство в Хърватия".

Мемориална плоча беше открита през 2011 г. близо до мястото, където бяха убити журналистите.

Руският президент Владимир Путин посмъртно награди двамата с орден за храброст през 2017 г.

Провъзгласяването на независимостта на Хърватия от Югославия предизвика войната в периода 1991-1995 г. с разбунтувалите се сърби, които се противопоставиха на този ход.

Повече от 20 репортери, включително шестима чужденци, са били убити по време на войната според Хърватската асоциация на журналистите.