Консервативната партия „Хърватска демократична общност” (ХДО) и по-малката център-дясна партия Мост обявиха, че са се споразумели да съживят своята коалиция. По този начин те изчистват пътя за формиране на ново правителство този месец след предсрочните избори през септември, съобщава „Ройтерс”.

Очаква се президентът на страната да поиска лидерът на ХДО Андрей Пленкович да формира правителство в понеделник.

„Аз очаквам стабилно и ефективно правителство в следващите четири години”, заяви пред журналисти Пленкович.

Предишната коалиция ХДО – Мост се разпадна през юни само след 5 месеца  на фона на раздорите за назначенията и приоритетите в политиката.  

Новият кабинет е изправен пред трудната задача за стабилизиране на публичните финанси и стимулиране на скромен растеж, за да намали безработицата от 13 % и държавния дълг от сегашните му нива от 85 % от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Икономически фокусираната партия Мост ще има четири министри в новото правителство, въпреки че имената им не са посочени. Партията също ще заеме поста на председател на парламента за първите две години от мандата.

При предсрочните избори миналия месец, ХДО спечели 61 места в 151-местния парламент, а Мост – спечели 13 места.

„Стабилността между ХДО и Мост може да бъде тествана около местните избори следващата година, но този път Мост е незаменим партньор”, коментира политически анализатор, който очаква новото правителство да бъде дългосрочно.