"Амнести интернешънъл" обвинява Иран, че са арестувани 7 000 дисиденти миналата година в "безсрамна кампания с репресии", съобщава БиБиСи.

Засегнатите от репресиите, са протестиращи, студенти, адвокати, журналисти, активисти в областта на правата на човека и правата на жените и профсъюзни дейци. Стотици са осъдени на затвор или бичуване. Най-малко 26 протестиращи са убити, а девет други са загинали в ареста.

Репресиите са реакция на размириците срещу бедността, корупцията и липсата на политически и социални свободи. "От нископлатените учители до фабричните работници, които се борят да изхранват семействата си, тези, които се осмеляват да искат правата си в Иран днес, са платили висока цена", коментира Филип Лутер, директор на "Амнести" в Близкия изток и Северна Африка.

Според "Амнести", най-малко 112 са арестувани или задържани през 2018 г., когато жените започват да стоят на обществени места и да свалят забрадките си, за да протестират срещу задължителния закон за хиджаб.

Известният адвокат по правата на човека Насрин Сотуде, която защитава жени, арестувани по време на протестите е арестувана през юни и е изправена пред няколко обвинения срещу националната сигурност. Съпругът на Сотуде, Реза Кандан, който проведе кампания за освобождаването й, бе осъден на 6 години затвор в сряда.

Най-малко 63 активисти и учени са задържани през 2018 г. Без да предоставят доказателства, властите обвиняват част от тях в събиране на класифицирана информация за стратегически области на Иран под претекст за извършване на екологични и научни проекти, обяснява "Амнести".

Петима активисти, Морад Тахбаз, Нилуфар Баяни, Хуман Джокар, Сепидех Кашани и Тахер Гадирян са обвинени в "корупция на земята", престъпление от общ характер.

Задълбочаващата се икономическа криза в Иран, резултат от санкциите, които САЩ отново наложиха, лошо управление на правителството и корупцията, предизвикаха протести за по-добри условия на труд и по-високи заплати.

Най-малко 467 души, включително 23 учители, шофьори на камиони и работници във фабрики са арестувани, а десетки са осъдени на затвор, 38 души получиха бой с камшик.

Според "Амнести" повече от 200 членове на най-големия ирански суфистки орден "Гонбади дервиш" са осъдени на затвор и удари с камшик след участие в мирни протести, които насилствено са потушени от силите за сигурност през февруари.

Най-малко 20 души са получили продължителни присъди със затвор или наказания с бичуване, "след несправедливи процеси". Мохамад Хюсеин Содагар, журналист от азербайджанско тюркско етническо малцинство, получава 74 удара с камшик след като е осъден за "разпространяване на лъжи", коментира "Амнести".