Ирландската партия „Файн Геъл" ще започне днес преговори с евентуалните си коалиционни партньори след рекордната си победа на парламентарните избори в петък, съобщи БиБиСи. Партията спечели 75 депутатски места от общо 166 - почти достатъчно, за да управлява сама.

Вероятно в правителството ще влязат лейбъристите, които останаха на второ място във вота. Освен това, не са изключени и преговори с новоизбраните независими народни избраници. Сред големите печеливши от изборите е и „Шин Фейн", която вече има 13 депутати - с 8 повече, отколкото в миналия парламент.

В неделя шефът на предизборния щаб на „Файн Геъл" Фил Хоган анонсира предстоящите разговори с други политици и политически сили, като подчерта, че „са осъзнали, че трябва да бъдат взети някои важни за страната решения във връзка с ЕС".

Лидерът на лейбъристите Еймън Гилмор заяви, че никой не го е търсил до този момент, но е готов да седне на масата за преговори. По думите му ако „Файн Геъл" искат да имат стабилно правителство, което да изкара мандата, участието на двете водещи политически сили в управлението е задължително.

Гилмор подчерта, че решението за това как ще изглежда бъдещият кабинет трябва да бъде взето бързо. Според него правителството трябва да е с готова програма за първото заседание на ирландското Дели на 9 март, което оставя не повече от седмица на партиите за консултации.

Енда Кени, лидерът на „Файн Геъл" и бъдещ премиер, също изрази надежда, че правителството ще бъде формирано максимално бързо. Той обеща да преговаря с Брюксел за промени в тежките условия на спасителния заем от 85 млрд. евро. Той беше отпуснат основно с цел да спаси авоарите на лица и фирми, които се намират в изпадналите в криза ирландски банки и стана една от главните причини за изборното поражение на „Фиана Фейл".

Бившите управляващи загубиха 34 депутатски места, като извън парламента останаха вицепремиерът Мери Коулин и министъра на туризма Мери Ханафин. Зелената партия, коалиционен партньор на „Фиана Фейл" практически изчезна от политическата карта след вота.

Лидерът на разгромените управляващи Майкъл Мартин прие храбро резултатите, като заяви, че „Файн Геъл са спечелили с „плаващите гласове", които са дали властта на самите тях преди пет години.