Един от лидерите на метежното формирование в Йемен - бившият президент Али Абдалла Салех, призова да бъдат усилени атаките срещу Саудитска Арабия след нападението на траурната церемония в йеменската столица Сана от събота. Заявлението на Салех е цитирано от новинарския портал "Йемен хабер", съобщи ТАСС.

Най-малко 75 пострадали при бомбардировка в Йемен

Най-малко 75 пострадали при бомбардировка в Йемен

Ударите са в столицата Сана

Той се обърна към верните му въоръжени групи "да изпратят допълнителни сили към границата с кралството, за да отвърнат съразмерно на саудитската агресия". Салех също разпореди на контролираните от хусите (привърженици на движението "Ансар Аллах") на министерството на отбраната, на началника на Генералния щаб да "преминат в максимална бойна готовност" подчинените им силови подразделения.

Ударите в Йемен убиха 200 души и раниха над 530 други

Ударите в Йемен убиха 200 души и раниха над 530 други

Авиоударите са били срещу сграда, в която е имало траурна церемония

По-рано ръководителят на Върховния революционен комитет Мохамед Али ал-Хуси подчерта, че това клане (бомбардировката по Сана) само допълва решителността на йеменския народ да се противопостави на агресорите".

"Врагът трябва да разбере, че йеменците не се прекланят пред лицето на тези престъпления,а тяхната устойчивост по време на агресията само нараства", заяви той.

Повече от 300 загинали и 420 ранени цивилни в Йемен от август

Повече от 300 загинали и 420 ранени цивилни в Йемен от август

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди бомбардировките

Както потвърждават хусите, на 8 октомври самолети от арабската коалиция нанесоха серия авиоудари по сграда в центъра на Сана, където се провеждаше траурна церемония. По данни на ООН са загинали над 140 души, ранените са над 520.

Деца убити при попадение на йеменска ракета

Деца убити при попадение на йеменска ракета

Убитите и ранените са били членове

Телевизия "Ал-Маядин" съобщи за 213 жертви от атаката. В траурната церемония са участвали представители на ръководството на метежниците и много преминали на тяхна страна високопоставени военни.

Междувременно командването на алианса опроверга свое участие в нападението, заявявайки, че никаква въздушна операция на мястото на взрива в Сана не е провеждана и е необходимо да се потърсят "други причини" на случилото се. По-късно коалицията заяви, че е готова на съвместно разследване със САЩ на атаката по траурната церемония.