В Китай задържаха мъж, писал фалшиви новини с програмата за изкуствен интелект ChatGPT, съобщава "Блумбърг".

Това е един от първите случаи на арест, свързан със злоупотреба с изкуствен интелект в страната.

Мъжът "използва съвременни технологични методи за произвеждане на фалшива информация и я разпространява в социалните мрежи", посочват от службата за обществена сигурност на провинция Гансу в Северен Китай.

Предполагаемото престъпление е било установено, след като полицията е попаднала на фалшива статия за влакова катастрофа с девет жертви, която е била публикувана в подобната на блог платформа Baijiahao. Статията е прегледана над 15 000 пъти, преди да бъде премахната.

И Испания се захваща с ChatGPT

И Испания се захваща с ChatGPT

Мадрид търси общоевропейско решение

При по-нататъшното разследване е констатирано, че мъжът използва чатбот приложението, което не е налично в Китай, но може да бъде достъпно чрез VPN мрежи, за да променя статии, които след това да публикува повторно.

Властите посочват, че широкото разпространение и прегледи на невярната статия означава, че той носи отговорност за "голямото престъпление" на подклаждане на спорове и провокиране на неприятности - провинение, наказуемо с най-малко пет години затвор.

Програмата за изкуствен интелект на OpenAI внесе смут в Китай, както сред големи технологични фирми, които искат да разработят подобни чатботове, така и сред властите, които се опитват да въведат правила относно използването на технологията в строго контролираната интернет сфера.

Германия също може да забрани ChatGPT

Германия също може да забрани ChatGPT

Поради опасения за сигурността на данните