Испанската агенция за защита на данните AEPD поиска от Европейския комитет за защита на данните да оцени опасенията за поверителността около чатбота с изкуствен интелект на компанията OpenAI -  ChatGPT, съобщиха от агенцията пред Ройтерс във вторник, след като софтуерът беше временно забранен в Италия.

"AEPD разбира, че операциите по глобална обработка, които могат да имат значително въздействие върху правата на хората, изискват координирани решения на европейско ниво", каза говорител на Aгенцията в изявление по имейл.

"Следователно, в краткосрочен план, ние поискахме въпросът за ChatGPT да бъде включен в следващото пленарно заседание на Европейския комитет за защита на данните, така че да могат да бъдат приложени хармонизирани действия в рамките на прилагането на Общия регламент за защита на данните."

Франция: ChatGPT не спазва законите за поверителност

Франция: ChatGPT не спазва законите за поверителност

Ресорният министър обаче е против забраната му

Регулаторите на поверителността във Франция и Ирландия се свързаха с колегите си в Италия, за да разберат повече за основата на забраната. Германия може да последва стъпките на Италия, като блокира ChatGPT поради опасения за сигурността на данните, каза германският комисар за защита на данните пред вестник Handelsblatt.

"Изучаваме решението на италианския регулатор", каза говорител на ирландския комисар по защита на данните. "Ние ще се координираме с всички органи на ЕС за защита на данните във връзка с този въпрос."

Регулаторът на поверителността в Швеция обаче заяви, че няма план да забрани ChatGPT, нито е в контакт с италианския надзорен орган. Испанският регулатор заяви, че не е получил оплакване относно ChatGPT, но не изключи бъдещо разследване.

Италианската Garante, подобно на други регулатори на поверителността, е независима от правителството и също беше сред първите, които официално предупредиха притежавания от Китай TikTok за нарушаване на съществуващите правила за поверителност на Европейския съюз.

Докато комисарите по поверителността предпочитат повече регулации, правителствата са по-снизходителни.

Италианското разследване на OpenAI беше започнато след деветчасов пробив в киберсигурността миналия месец, което доведе до показване на откъси от разговори на ChatGPT с едни потребители на други потребители и тяхната финансова информация.

Италия е първата западна страна, която предприе действия срещу чатбот, задвижван от изкуствен интелект

Изкуственият интелект оставя 300 милиона души без работа?

Изкуственият интелект оставя 300 милиона души без работа?

Въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори