Италианският регулатор на поверителността в петък нареди забрана на ChatGPT заради предполагаеми нарушения на поверителността на данните, пише европейската редакция на "Политико".

Националният орган за защита на данните заяви, че незабавно ще блокира и разследва OpenAI, американската компания, която стои зад популярния инструмент за изкуствен интелект, за обработката на данните на италианските потребители. Заповедта е временна, докато компанията не спазва основния закон за поверителността на ЕС, Общия регламент за защита на данните (GDPR).

От двете страни на Атлантика нарастват призивите за спиране на новите версии на ChatGPT и разследване на неговия разработчик OpenAI за редица рискове за поверителността, киберсигурността и дезинформацията. Илон Мъск и десетки AI експерти тази седмица призоваха за спиране на актуализациите на ChatGPT. Групата за застъпничество на потребителите BEUC също призова на 30 март европейските и националните органи, включително наблюдателите за защита на данните, да разследват ChatGPT.

Органът каза, че компанията не разполага с правно основание, оправдаващо "масовото събиране и съхранение на лични данни... за "обучение" на алгоритмите" на ChatGPT. Компанията също така обработва данни неточно, добави той.

ChatGPT същевременно пострада от теч на данни за потребителските разговори и информацията за плащане на своите потребители миналата седмица, каза италианският орган. Оттам добавиха, че OpenAI не проверява възрастта на потребителите и излага "непълнолетните на абсолютно неподходящи отговори в сравнение със степента им на развитие и самосъзнание".

OpenAI няма офис в ЕС, но неговият представител в Европейското икономическо пространство има 20 дни, за да съобщи как планира да приведе ChatGPT в съответствие с правилата за поверителност на ЕС или ще бъде изправен пред санкция до 4 процента от глобалните си приходи.

OpenAI не отговори веднага на искане за коментар.

Изкуственият интелект оставя 300 милиона души без работа?

Изкуственият интелект оставя 300 милиона души без работа?

Въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори