Изкуственият интелект (AI) може да замени еквивалента на 300 милиона работни места на пълен работен ден. Това се посочва в доклад на инвестиционната банка Голдман Сакс, цитиран от БиБиси.

Изкуственият интелект може да замени една четвърт от работните дейности в САЩ и Европа, но също така може да означава нови работни места и бум на производителността. Също така може да увеличи общата годишна стойност на стоките и услугите, произведени в световен мащаб със 7%.

В доклада на Голдман Сакс се изтъква, че генеративният изкуствен интелект, способен да създава съдържание, неразличимо от човешката работа, е голям напредък.

Правителството има желание да насърчи инвестициите в изкуствения интелект в Обединеното кралство, което според него в крайна сметка ще стимулира производителността в цялата икономика, и се опита да успокои обществеността относно въздействието му. Искаме да сме сигурни, че изкуственият интелект допълва начина, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава, прави работата ни по-добра, вместо да я отнема, заяви министърът на технологиите Мишел Донелан.

Докладът отбелязва, че въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори - 46% от задачите в административните и 44% в правните професии могат да бъдат автоматизирани, но само 6% в строителството и 4% в поддръжката.

Единственото нещо, в което съм сигурен, е, че няма начин да знам колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект, посочва Карл Бенедикт Фрей от Оксфордския университет.

ЕС се захваща с изкуствения интелект

ЕС се захваща с изкуствения интелект

Той навлиза все по-бързо в ежедневието ни

Това, което прави ChatGPT например, е да позволи на повече хора със средни умения за писане да създават есета и статии. Следователно журналистите ще бъдат изправени пред по-голяма конкуренция, което би намалило заплатите, освен ако няма значително увеличение на търсенето на такава работа.

След въвеждането на GPS технология и платформи като Uber, познаването на всички улици в Лондон имаше много по-малка стойност и така шофьори получиха големи съкращения на заплатите, пише доклада на Голдман Сакс.

През следващите няколко години генеративният изкуствен интелект вероятно ще има подобен ефект върху по-широк набор от сфери.

Според изследване, цитирано в доклада, 60% от работниците са в професии, които не са съществували през 1940 г. Технологичните промени от 80-те години на миналия век са изместили работниците по-бързо, отколкото са създали работни места. Ако генеративният изкуствен интелект е като предишния напредък на информационните технологии, заключава докладът, той може да намали заетостта в близко бъдеще.

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно, каза главният изпълнителен директор на мозъчния тръст Resolution Foundation Торстен Бел. По думите му всички твърди прогнози трябва да се приемат с голяма щипка сол. Не знаем как ще се развие технологията или как фирмите ще я интегрират в начина си на работа, добави той.

Това не означава, че изкуственият интелект няма да наруши начина, по който работим, но трябва да се съсредоточим и върху потенциалните печалби на стандарта на живот от по-високопроизводителна работа и по-евтини за изпълнение услуги, както и върху риска от изоставане, ако други фирмите и икономиките се адаптират по-добре към технологичните промени