Министърът на цифровите технологии на Франция Жан-Ноел Баро заяви, че чатботът с изкуствен интелект ChatGPT не спазва законите за поверителност, но се обяви против забраната му в интервю за La Tribune.

"Италианският (орган за защита на данните) първо се чуди дали ChatGPT отговаря на GDPR. Според мен не е така. OpenAI (компанията, която стои зад чатбота) вероятно ще трябва да направи корекции на своя продукт, тъй като обработката на данни за потребителите е проблематична", каза той.

Попитан дали Франция трябва да последва примера на италианския регулатор и да блокира работата на платформата, министърът отговори: "Не".

Забраната чаботът да предлага услуги във Франция не зависи от френското правителство, а по-скоро от органа за защита на данните CNIL. В Италия на ChatGPT беше наредено миналата седмица от регулатора за поверителност временно да спре обработката на лични данни на италианските потребители поради предполагаеми нарушения на Общия регламент за защита на данните (GDPR). Френският CNIL вече е получил най-малко две жалби за нарушения на поверителността, съобщи L'Informé.

По-рано тази седмица OpenAI каза на италианския регулатор на поверителността, че ще бъде по-прозрачен относно това как използва личните данни за своя чатбот и ще подобри механизмите за хората да поискат коригиране или изтриване на своите данни.

Припомняме, че регулаторите на поверителността във Франция и Ирландия се свързаха с колегите си в Италия, за да разберат повече за основата на забраната. Германия може да последва стъпките на Италия, като блокира ChatGPT поради опасения за сигурността на данните, каза германският комисар за защита на данните пред вестник Handelsblatt.

Австралийски кмет ще съди ChatGPT

Австралийски кмет ще съди ChatGPT

Изкуственият интелект твърди, че той е лежал в затвора, което не е вярно