Полицията в Косово е арестувала лидера на опозицията и двама други депутати, обвинени в разстройването на работата на предишния парламент със сълзотворен газ и насилствени действия, съобщава "Асошиейтед прес".

Албин Курти, Доника Кадай Буюпи и Албулена Хаджиу от лявата Партия за самоопределение са били арестувани, докато са влизали в сградата на парламента. Властите твърдят, че причината за ареста е, че тримата не са се явили в съда по делото срещу тях за стореното от тях в парламента.

Сърбия: Никога няма да признаем Косово, дори и да не се присъединим към ЕС

Сърбия: Никога няма да признаем Косово, дори и да не се присъединим към ЕС

Дори и на цената да не се присъединим към ЕС

Полицията е използвала сълзотворен газ за разпръсването на поддръжници на опозицията, опитващи се да блокират полицейската джипка, която откарала Курти.

Визар Имери, който е лидер на Партията за самоопределение, заклейми "бруталния арест на тримата депутати въз основа на политически заповеди" и го смята за "продължение на цялостното преследване на "Самоопределение" през последно време".

След подписването на споразумението с Черна гора за уточняване и прокарване на общата им граница през август 2015 г., опозицията оспори сделката, изтъквайки, че Косово отстъпва територия - твърдение, което беше отхвърлено от предишното правителство и международни експерти.

Протестиращите нарушиха работата на парламента, използвайки сълзотворен газ, шумни свирки и хвърляйки бутилки с вода.

Одобряването на сделката е предварително условие за движение без визи на гражданите на Косово в страните от Шенген.