Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви началото на евакуацията на населението от граничния Краснояружки район. Евакуацията започва тази сутрин, като властите са изпратили транспорт. "Започваме да преместваме жителите на Краснояружкия район на по-безопасни места."

Гладков съобщава за "тревожна сутрин" заради вражеска активност на границата.

Преди три дни Гладков призова жителите на селото да напуснат.

Руски провоенни блогъри съобщиха за атака на украинска част срещу граничното село Колотиловка в Краснояружкия район. Според тези съобщения атаката е започнала още вчера. Краснояружкият район се намира в северозападната част на Белгородска област, от областния център Красная Яруга до Суджа в Курска област, където украинските части навлязоха на 6 август - приблизително на около 45 км.

Преди началото на операцията на украинските въоръжени сили там се намираше единственият действащ Граничен контролно-пропускателен пункт на руско-украинската граница.

Също така ръководителят на Беловския район в Курска област Николай Волобуев признава за напрегната ситуация". Там продължава доброволната евакуация на населението. Волобуев призовава гражданите да стигнат самостоятелно до пунктовете за евакуация в село Долгие Буда и в Бушмен, Обоянския район. Там ще ги очакват автобуси.

Към тези, които са останали все още на територията, Волобуев отправя настоятелна молба да напуснат района.

Вчера Волобуев публикува видео, в което каза, че в района действа диверсионна група на украинските въоръжени сили, но утвърждава, че ситуацията е под контрол.

И днес заявява, че ситуацията е стабилна, но вече е много напрегната.

Руското министерство на отбраната съобщи, че тази нощ е свалило 18 украински дрона над три региона. Според сводката на руското военно ведомство, в понеделник вечерта 11 украински безпилотни самолета са били свалени над района на Курск, пет над Белгород и два над Воронеж.

Малко преди информацията на руското МО губернаторът на Ростовска област съобщи в социалните мрежи за атака на четири дрона в областта, както и за предполагаема атака с дрон на летището край Москва. Летището Чкаловски в подмосковието се използва от военните.