Македонски съд постанови парламентарните избори да бъдат повторени в една от избирателните секции заради нередности. Това ново развитие може да постави под въпрос твърде крехката победа на управляващите от ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва "Франс прес".

Изборите на 11 декември бяха част от договореното с посредничеството на Европейския съюз споразумение между четирите основни политически партии в Македония в опит да се разреши дълбоката политическа криза, възникнала след огромния скандал с подслушването, избухнал през февруари 2015 г. и предизвикал улични протести.

Основната опозиция в Македония официално оспорва парламентарния вот

Основната опозиция в Македония официално оспорва парламентарния вот

Социалдемократическият съюз оспорва минималната победа

Предварителните резултати показаха, че ВМРО-ДПМНЕ на дългогодишния премиер Никола Груевски ще има 51 депутатски места, две повече от Социалдемократическата партия (СДСМ), след като хората на Груевски получиха 38,06 процента от гласовете, докато социалдемократите се задоволиха с 36,69 на сто.

Но след като от СДСМ подадоха жалба заради изборните "нередности", Административният съд постанови да се проведе прегласуване, което беше насрочено точно навръх Рождество Христово, 25 декември, в изборна секция с около 700 избиратели в град Теарце в доминирания от албанците регион Тетово.

Жалбата на социалдемократите беше отхвърлена от Централната избирателна комисия, но след обжалването от СДСМ съдът я прие и постанови, че гласуването трябва да бъде повторено.

Новото гласуване може да промени окончателния резултат от изборите, след като разликата между двете основни партии беше около 300 гласа в този избирателен район.

Груевски по-рано заяви, че неговата партия нямало да приеме подобно решение на съда, твърдейки, че както ЦИК, така и съдът били "под влиянието" на "някои чуждестранни представители", целящи да "фалшифицират волята на гражданите на Македония".

След изборите и двете водещи партии обявиха, че печелят изборите. След окончателното преброяване на гласовете СДСМ отказа да признае победата на ВМРО-ДПМНЕ, осъждайки "нередностите".

СДСМ подаде редица жалби, повечето от които бяха отхвърлени.

Лидерът на социалдемократите Зоран Заев заяви тогава, че резултатите могат да бъдат променени за двете партии след жалбите.