Най-малко седем миротворци от мисията на ООН в Мали (MINUSMA) бяха ранени в петък в централната част на страната, когато импровизирано взривно устройство детонира при преминаването на колата им. Това съобщи външното министерство на Мали на официалния си уебсайт.

"В резултат на минна експлозия на път в близост до село Диало в района на Мопти, по предварителни данни, седем миротворци, които патрулират, са ранени", се казва в изявлението. Властите не споменават контингентът от коя държава включва ранените войници и колко сериозни са техните наранявания. Говорител на MINUSMA поясни, че експлозията е станала, докато превозното средство на мисията е било на път за Диало като част от хуманитарен проект. Междувременно малийският новинарски портал Malijet съобщава, че трима миротворци са сериозно ранени.

Настоящата атака срещу миротворците на ООН е третата в Мали през последните две седмици. На 8 юли в района на град Кидал трима миротворци на ООН бяха ранени при експлозията на импровизирано устройство. По-рано, на 25 юни, 15 военнослужещи от ООН бяха ранени в югоизточната част на страната в резултат на атентат с кола-бомба в близост до тяхното местоположение. Сред жертвите бяха 12 германски военнослужещи.

Като цяло нападенията срещу съоръженията на MINUSMA напоследък се увеличиха в Мали. И така, на 1 юни бойци нападнаха лагера на мисията в село Агелок в северозападната част на страната. Няма жертви. На 2 април тази година терористи атакуваха лагера в Агелок и убиха четирима войници от чадския контингент МИНУСМА, а други 19 бяха ранени.

MINUSMA е създадена през пролетта на 2013 г. с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Мисията на мисията е да подпомага малийските власти в укрепването на сигурността на територията на републиката. Днес MINUSMA има 15 хиляди военнослужещи.

Ислямисти от екстремистката терористична група "Ислямска държава в Западна Африка" действат в Мали.