Външните министри на Швеция, Дания, Естония, Латвия, Литва, Норвегия, Финландия и Исландия посетиха Одеса и обсъдиха засилване на подкрепата за Украйна, отбранителните способности на страната и затягането на санкциите срещу Русия, съобщи Би Би Си.

Основните теми на срещата включваха защитата на пристанищата и енергийната инфраструктура, както и справянето с последствията от руските атаки в региона на Черно море. Министрите обсъдиха и необходимостта от изправяне на руски военни престъпници пред правосъдието. Освен това, участниците се договориха за нови инвестиции в отбранителната индустрия на Украйна.

В хода на визитата, външните министри посетиха ранените украински войници в болница и отдадоха почит на загиналите герои. На среща с украински фермери те чуха за предизвикателствата, свързани с поддържането на износа на зърно и други стоки в трудните условия на войната.

Украинският външен министър Андрий Сибига и ръководителят на областната администрация на Одеса Олег Кипер заявиха, че Швеция е предложена като потенциален партньор в възстановяването на региона. Кипер подчерта, че подкрепата на скандинавско-балтийските осем страни е ключова за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Балистична ракета уби един човек в Одеса и повреди два търговски кораба

Балистична ракета уби един човек в Одеса и повреди два търговски кораба

Най-малко осем души са ранени

Последните руски удари по Одеса са част от мащабна офанзива, насочена към стратегическите пристанища и енергийната инфраструктура на региона. Атаките нанесоха значителни щети на пристанищните съоръжения и складираните зърнени запаси, като пряко засегнаха способността на Украйна да поддържа износа си на зърно към международните пазари.

Освен това, няколко търговски кораба, намиращи се в черноморските пристанища на Одеска област, също пострадаха от руските удари. Повредите на тези кораби допълнително затрудниха украинския износ, особено по отношение на селскостопанската продукция, която играе ключова роля за изхранването на много държави по света.

Украйна иска международна мониторингова мисия в пристанищата в Одеса

Украйна иска международна мониторингова мисия в пристанищата в Одеса

Заради засилените руски атаки

Украйна е основен световен производител на зърно и преди инвазията на Русия през 2022 г. изнасяше около 6 милиона тона зърно месечно през Черно море. Около 85% от украинския износ на храни в момента се осъществява през черноморските пристанища на страната.

Застрахователни източници вече съобщиха за скок в застрахователните разходи и някои отменени курсове след последните руски атаки.

Украйна твърди, че Русия е извършила почти 60 атаки срещу пристанища през последните три месеца. Това е довело до щети и унищожаване на близо 300 съоръжения на пристанищната инфраструктура и 22 цивилни кораба.

Жертвите на руския удар в Одеска област станаха осем

Жертвите на руския удар в Одеска област станаха осем

Всички жертви са украински граждани