Съветът по правата на човека на ООН прие резолюция, която осъжда действията на Израел по спиране на "Флотилия на свободата", проведена по-рано тази година.

С резолюцията се приема отчетът на експертната комисия по разследване на инцидента, като така се отваря пътя за повдигане на обвинения срещу Израел.

Резолюцията беше предложена от организацията Ислямска конференция от името на 57 страни, припомня агенция Новости.
Тя бе гласувана с 30 гласа „за", един против и 15 въздържали се.

Израелските военни са демонстрирали насилие в операцията срещу пътуващата за Ивицата Газа "Флотилия на свободата", се казва в текста.

В доклада на експертите се посочва, че има реални доказателства да бъде повдигнато обвинение на Израел за „умишлено убийство и нехуманно отношение, за преднамерено причиняване на тежка вреда на здравето на хората".
Действията на Израел се квалифицират като „непропорционални, демонстриращи ниво на невероятна жестокост".

Израел е нарушил и международното законодателство за човешките права, са заключенията на проведеното разследване на Съвета за човешки права на ООН.

В резолюцията се изказва дълбоко съжаление за отказа на Израел да сътрудничи в разследването.

Припомняме, рейдът срещу флотилията бе законна самозащита, според тезата на израелските военни. Те защитават позицията, че нападение първо е осъществено от страна на намиращите са на бордовете на плавателните съдове. Още преди месеци Израел отхвърли обвиненията и проведе собствено разследване.

При спирането на хуманитарната акция "Флотилия на свободата" загинаха 9 души, повечето турски граждани.