Френската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне забранения митинг в подкрепа на палестинския народ в Париж в четвъртък, докато президентът Еманюел Макрон призова французите да останат единни и да се въздържат от довеждане на конфликта Израел-"Хамас" във Франция, предава Ройтерс.

Вътрешният министър Жералд Дарманен по-рано забрани пропалестинските протести, заявявайки, че те "вероятно ще предизвикат смущения в обществения ред".

Франция е дом на най-големите мюсюлманска и еврейска общности в Европа. Конфликтът в Близкия изток често е подклаждал вътрешно напрежение в миналото.

"Това събитие е земетресение за Израел, Близкия изток и извън него", каза Макрон в телевизионно обръщение. "Нека не преследваме у дома идеологически приключения, като имитираме или проектираме."

"Нека не добавяме, чрез илюзии, вътрешните разделения към международните разделения", каза той. "Щитът на единството ще ни защити от омраза и ексцесии.

Макрон каза, че правителството е действало, за да засили полицейската защита на еврейските обекти, включително училища и синагоги, и че не може да има оправдание за зверствата.

"Няма "Да, но". Тези, които бъркат палестинската кауза с оправданието за тероризма, правят морална, политическа и стратегическа грешка.

Преди той да говори, крайнолявата партия "Непреклонна Франция" беше критикувана за отказа да нарече атаката на "Хамас" терористичен акт, което предизвика напрежение с нейните социалистически и зелени опозиционни партньори.

Въпреки забраната няколкостотин пропалестински демонстранти се събраха в центъра на Париж в отделни групи, които полицията се опита да предпази от сливане.

Демонстрантите скандираха "Израел убиец" и "Макрон - съучастник". Преди това Макрон осъди смъртоносната атака на палестинската въоръжена групировка "Хамас" и изрази солидарност с Израел.

"Ние живеем в държава на гражданското право, страна, в която имаме право да заемем позиция и да демонстрираме. (Нечестно е) да забраняваме за едната страна и да разрешаваме за другата", каза Шарлот Вотие, 29, служител в организация с нестопанска цел, участвал в митинга.

По-рано тази седмица "Хамас" призова за протести в мюсюлманския свят в петък в подкрепа на палестинците.

Две пропалестински демонстрации в Париж вече бяха забранени в четвъртък от страх от насилие, когато вътрешният министър Жералд Дарманен каза на префектите да забранят всички пропалестински демонстрации в цялата страна.

След трансграничната атака на "Хамас" от Газа в събота френската полиция арестува повече от 20 души за десетки антисемитски действия, включително тормоз над еврейски деца от съученици в училище, съобщи правителството в сряда.

Олаф Шолц: Германия забранява пропалестинската група Samidoun

Олаф Шолц: Германия забранява пропалестинската група Samidoun

Групата се идентифицира като Мрежа за солидарност към палестинските затворници