Не се предвижда двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, чийто самолет получи разрешение да прелети през територията на България на път за Скопие. Това заяви във вторник вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, съобщава БГНЕС. 

"Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие, която започва утре. София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията. Затова, освен че разрешението е временно, точно за целта на срещата, също толкова беше важно да имаме пълен списък с делегацията и ясно сме казали, че когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува. Но как може да ми задавате този въпрос, мисля, че отговорът ми е много ясен, защото България е членка на Европейския съюз (ЕС) и има много ясно прието поведение и начин, по който се отнасяме към такива срещи. И аз смятам да застана твърдо зад него, както го правя от ден първи, откакто съм външен министър. Благодаря", заяви Габриел.

"Делегацията е многобройна, но, вижте, това е формат, който всяка една от държавите решава. Аз също съм с много голяма делегация в Скопие и смятам, че сериозността на заседанието показва, че и екипите отзад са мобилизирани", каза още тя. 

Три са важните теми има в днешното заседание на НАТО, които открои тя в изявлението си пред журналистите. На първо място това е подготовката за следващата среща на върха във Вашингтон през 2024 г. Навършват се 75 години от създаването на НАТО и 20 години от членството на България. Две са ключовите думи - координация и изпреварващи действия. Да направим така, че да не създаваме очаквания, които не можем да изпълним. Напротив, трябва да имаме представа колко широкообхватни са предизвикателствата в областта на сигурността, заяви тя. 

Сред обсъжданите теми ще е сигурността на Западните Балкани. Тема, която отдавна е приоритет за България, припомни Габриел.

Друга важна тема е технологичната подготвеност. 

МВнР: Разрешихме на Лавров да лети до Скопие за форум на ОССЕ

МВнР: Разрешихме на Лавров да лети до Скопие за форум на ОССЕ

Няма нарушение на санкциите

Разрешихме на външния министър на Русия Сергей Лавров да лети до Скопие, където той ще участва във форум на ОССЕ.

Това посочи по-рано МВнР.

Оттам уточниха, че във връзка с постъпили медийни запитвания, МВнР информира за следното:

Въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на ОССЕ за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември-1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

Дипломатическото разрешение за прелитане има временен характер и е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане.

Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради Лавров

Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради Лавров

Русия за първи път ще участва на форума на ниво министри от нахлуването в Украйна