Полската полиция е конфискувала документи от къщата на покойния вътрешен министър от времената на комунистическия режим Чеслав Кищак на фона на твърденията, че книжата хвърлят светлина върху предполагаемото сътрудничество на бившия президент Лех Валенса на тайните служби, съобщават полски медии.

Според държавния орган Институт за национална памет, който има власт да разследва и да дава под съд, вдовицата на Кищак е предложила да продаде документи на тайните комунистически служби от 1970-те години на института относно т. нар. агент „Болек”, за когото някои историци твърдят, че е бил Валенса.

Валенса, който оглавяваше борещия се за демокрация профсъюз „Солидарност” през 1980-те и след падането на комунизма стана президент на Полша, отдавна оборва обвиненията, че е бил информатор и сътрудник на тайните комунистически служби през 1970-те години.

Кищак, който е бил ключова фигура при въвеждането на военното положение през 1981 г. от комунистическия режим, умря на 90-годишна възраст през ноември 2015 г.

Според изявление на Института за национална памет, действията във вторник в къщата на вдовицата на Кищак имали за цел сдобиването с документи, които института настоява, че трябва да му бъдат предоставени.

Самият Валенса, който е предложил дебат с института относно твърденията за сътрудничество, но по-късно се е отказал, разкритикува остро конфискуването на документите на своя блог.

„Те дори се бият над мъртвото тяло на Кищак”, пише той и продължава: „Не можете да промените истинските факти чрез лъжи, клевети и фалшификации. Аз бях този, който поетапно безопасно водеше страната до пълна победа над комунистическия режим.”  

Предполагаемото сътрудничество на Валенса с комунистическите тайни служби е било след потушаването на стачките в Гданск и околностите му през 1970 г. Валенска е участвал в протестите.

Предполага се, че е прекъснал връзките си със службите няколко години преди голямата стачка през 1980 г. в корабостроителницата в Гданск, протест, който доведе до раждането на профсъюза „Солидарност” и мълниеносния му възход към международна слава.

Въпреки че той упорито отрича обвиненията в Полша, през 2011 г. той заяви пред британския в. „Гардиън”, че се е „заигравал” с тайните комунистически служби.

Всичко беше една умна игра”, каза той пред британското издание и допълни: „Беше важно да играя, за да създам впечатление, че бях слаб, така че да не бъда елиминиран. Нито за миг не бях от другата страна.”