Парламентарни избори се провеждат в Португалия тази неделя, съобщава Ройтерс.

Страната е изправена пред избор между преминаване към дясноцентристко правителство или запазване на лявоцентристите на власт. Постигането на парламентарно мнозинство изглежда малко вероятно на фона на нарастващото влияние на крайната десница.

Проблемите, доминиращи в кампанията в най-бедната страна в Западна Европа, включват жилищната криза, отприщена от скок на наемите, ниските заплати, влошаването на здравеопазването и корупцията.

Предсрочните избори, четири месеца след внезапната оставка на премиера Антонио Коща на фона на разследване за корупция, отново противопоставят двете центристки партии, които се редуваха на власт след края на диктатурата преди пет десетилетия.

Управляващата Социалистическа партия (ПС) може да опита да повтори старите си съюзи с Левия блок и комунистите, които им позволиха да управляват между 2015 и 2019 г., ако обединенанта левица получи повече от 115 места в 230-местния парламент.

Демократическият алианс (AD) от десни партии, ръководен от Луис Монтенегро, води в повечето проучвания на общественото мнение, но може да се затрудни да управлява без гласовете на крайнодясната Chega. Черна гора засега изключва всякакви сделки с радикалните популисти, които искат роля в правителството.

Демократическият алианс (AD) от десни партии, ръководен от Луис Монтенегро, води в повечето проучвания на общественото мнение, но може да се затрудни да управлява без гласовете на крайнодясната Chega. Монтенегро засега изключва всякакви сделки с радикалните популисти, които искат роля в правителството.

Секциите отварят в 8 часа сутринта местно време и затварят в 19 часа. в континенталната част и час по-късно на Азорския архипелаг. Повече от 10 милиона граждани имат право на глас.

Португалия отива на предсрочни избори на 10 март

Португалия отива на предсрочни избори на 10 март

Очаквано решение, след като премиерът подаде оставка заради разследване