Парламентът на Република Северна Македония започна двудневен дебат, предшестващ гласуването на новото правителство, предложено от дясноцентристка партия ВМРО-ДПМНЕ. Това предаде Асошиейтед прес.

Начело на предложеното правителство е Християн Мицкоски, 46-годишен бивш професор по инженерство, който обеща да вкара малката балканска страна в Европейския съюз.

Преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и друга кандидатка Албания започнаха през 2022 г. и се очаква процесът да отнеме години.

Но по-националистичният тон на Мицкоски може да отблъсне съседните България и Гърция и да накара двете членки на ЕС да възпрепятстват присъединяването на страната му към 27-членния блок.

Очаква се Мицкоски лесно да спечели гласуването в неделя, след като си осигури подкрепата на 78 депутати в 120-местната камара.

ВМРО-ДПМНЕ оглавява коалиция, която спечели малко над 43% от гласовете на изборите на 8 май. Партията си осигури 58 места в местния парламент, 3 по-малко от нужните за управляващо мнозинство. Мицкоски сключи коалиционно споразумение с партията на етническите албанци Vredi или Worth и малката лява ZNAM, осигурявайки комфортно мнозинство.

Съгласно споразумението ВМРО-ДПМНЕ ще има 15 министерски позиции, докато Вреди и ЗНАМ ще получат съответно шест и две.

Мицкоски получи мандата да състави правителството на РСМ

Мицкоски получи мандата да състави правителството на РСМ

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ разполага с 20 дни да го реализира