Достъпът до месинджъра Discord на територията на Русия е ограничен "поради нарушаване на изискванията на руското законодателство", съобщиха от "Роскомнадзор", цитирани от Би Би Си.

Според изявлението тези изисквания са необходими "за предотвратяване на използването на месинджъра за терористични и екстремистки цели, набирането на граждани за извършването им и продажбата на наркотици". Освен това блокирането се обяснява с "публикуване на незаконна информация".

По-рано във вторник руските потребители отново започнаха масово да се оплакват от проблеми с Discord. Месинджъра не им работеше и от браузъра и от приложението.

Месинджърът Discord е популярен сред геймърите и ИТ специалистите. Освен това услугата се използва активно по време на войната в Украйна и от двете страни.

Проблеми с Discord се наблюдават в Русия от средата на септември. В края на месеца вестник "Комерсант" писа, че месинджърът може да бъде блокиран в Русия "през следващите дни" поради нарушения на закона.

На 1 октомври "Роскомнадзор" поиска Discord да премахне почти хиляда материала на фона на очакваното блокиране.

През март 2022 г., след началото на инвазията на Русия в Украйна, руските власти предприеха редица мерки срещу популярни социални медии, включително Twitter, Facebook и Instagram. Причината за тяхното блокиране беше реакция на предполагаемото разпространение на "фалшива информация".

На 29 март 2022 г.: Руското правителство ограничи достъпа до Facebook, след като компанията отказа да премахне ограниченията върху акаунти на руски медии, като се позова на свободата на словото. Instagram също беше блокиран, след като платформата позволи съдържание, което насърчаваше насилие срещу руски войници в контекста на конфликта в Украйна.

Достъпът до Twitter беше затруднен още от началото на март, когато беше въведено блокиране на платформата заради съдържание, което руските власти сметнаха за неподходящо.

Руската агенция за надзор на комуникациите Роскомнадзор обяви, че тези мерки са отговор на действия, които подкопават руската държава и разпространяват невярна информация относно инвазията в Украйна. Блокирането на тези платформи стана част от усилията на руските власти да контролират информацията и комуникациите в страната по време на военния конфликт.

В Украйна забраниха Telegram на служебните телефони на военни и чиновници

В Украйна забраниха Telegram на служебните телефони на военни и чиновници

Украинските служби твърдят, че Русия има достъп до съобщения и геолокация чрез приложението