Членът на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Владимир Джабаров оцени думите на президентите на САЩ и Полша Доналд Тръмп и Анджей Дуда за възпрепятстване на строителството на газопровода "Северен поток 2".

По думите на сенатора пред руската телевизия RT, двете страни нямало да могат да попречат на изпълнението на проекта, но може да успеят да забавят изграждането на газопровода.

"Но смятам, че Западна Европа няма да приеме това. Особено Германия, която е заинтересована от руския газ", изтъкнал Джабаров.

Той също така изразил мнение, че Варшава само повтаря думите на американския "голям брат" и нямала своя собствена политика.

Вчера Тръмп и Дуда признаха "Северен поток 2" за заплаха за енергийната сигурност и обсъдиха как техните държави могат да възпрепятстват реализацията на руския проект.

САЩ засилват военното си присъствие в Полша, обяви Тръмп

САЩ засилват военното си присъствие в Полша, обяви Тръмп

Въпреки предупрежденията на Русия

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на тръбопровод с общ капацитет от 55 млрд. кубически метра газ годишно. Очаква се той да бъде завършен още през тази година. Газопроводът ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Компанията строител Nord Stream 2 остава да получи разрешение за строеж само от датските власти.

Против проекта активно се застъпва Украйна, която се опасява да не загуби приходи от транзита на руски газ, както и редица европейски страни, включително Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които лобират за втечнения си природен газ в Европейския съюз.

Германия зове за продължаване на транзита на газ през Украйна след пускането на "Северен поток 2"

Германия зове за продължаване на транзита на газ през Украйна след пускането на "Северен поток 2"

"Тази позиция остава непроменена"