Комисията по информационна политика, информационни технологии и комуникации на Държавната дума на Русия предлага да се забрани пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения в медиите, интернет и киното, независимо от възрастта на публиката. Това съобщи в понеделник ръководителят на комисията Александър Хинщейн, цитиран от ТАСС.

"Напълно подкрепям позицията на (председателя на Държавната дума) Вячеслав Володин относно забраната на пропагандата на нетрадиционни ценности. Съответните инициативи започнаха да се разработват по-рано от Комисията по информационна политика на Държавната дума", написа той в своя канал в "Телеграм".

"Ние предлагаме: като цяло да се разшири забраната за такава пропаганда, независимо от възрастта на публиката (офлайн, медии, интернет, социални мрежи, както и стрийминг излъчване)", добави той. Според него Комисията предлага също така да се установи административна отговорност за такава пропаганда чрез разширяване на член 6.21 от Кодекса за административните нарушения, който в момента се прилага само за наказание за пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни.

Освен това депутатите предлагат да се установи още по-строга отговорност за насърчаването на педофилия, както и "да се забрани разпространението не само на пропаганда сред децата, но и на всякаква друга информация, демонстрираща нетрадиционни сексуални отношения и извращения", отбеляза Хинщейн.

"През есенната сесия ще бъдем готови да проведем открита дискусия. <...> Тези инициативи вече са разработени с (руския медиен регулатор) "Роскомнадзор" и Министерството на цифровото развитие", отбеляза политикът.

По-рано Володин написа в канала си в "Телеграм", че смята за правилно да въведе забрана за насърчаване на нетрадиционни ценности в Русия.

ЕК иска да криминализира речта на омразата срещу ЛГБТ

ЕК иска да криминализира речта на омразата срещу ЛГБТ

По-рано и "Истанбулската конвенция" се превърна в културно бойно поле, когато страни като България, Полша, Унгария и Чехия, заявиха, че се подкопава тяхната версия на "семейни ценности"