Всякакви опити на Украйна да добива въглеводороди от шелфа на Черно море край бреговете на Крим ще бъдат пресечени. Това предупреди депутатът от Държавната дума (долната камара на руския парламент) от района на Крим и член на комисията по енергетика Михаил Шеремет, цитиран от руските медии.

По-рано украинските медии съобщиха, че украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" планира да възобнови добива на въглеводороди от шелфа на Черно море. Компанията спря разработването на находища близо до полуострова след окупацията на Крим от Русия.

"За решението на подобни въпроси, Украйна трябва на първо място да осъществи демаркация на границите в Черноморския басейн, след съгласуване с Руската федерация. Всеки опит за намеса ще бъде разглеждан от наша страна като акт на агресия срещу Русия", подчерта Шеремет.

По думите му въпросите за разработването на шелфа на Черноморския басейн трябва да се решават на ниво министерства на външните работи на двете страни, като се вземе предвид статутът на полуострова и променената фактическа морска граница между Русия и Украйна.

"Всичко трябва да се случи по цивилизован начин, в съответствие с международните норми, правила и изисквания", коментира Шеремет.

През септември 2016 г. Украйна инициира арбитражно дело, позовавайки се на Конвенцията на ООН за морското право, с искане да потвърди правата си като крайбрежна държава в Черно и Азовско море и Керченския проток, както и да задължи Русия да ѝ изплати обезщетение. През февруари 2018 г. Киев подготви меморандум със своята позиция. Искът се отнася по-специално до това, че Украйна твърди, че са били нарушени правата ѝ добив за полезни изкопаеми, петрол, газ и рибни ресурси в морския шелф край полуострова.

Според Русия арбитражният съд не бил компетентен да разглежда казуса, тъй като производството се отнасяло до претенции за суверенитета над Крим и не представлявало спор относно тълкуването на конвенцията.