Съюзниците на руския президент Владимир Путин в сряда предупредиха френския президент Еманюел Макрон, че всички войски, които той изпрати в Украйна, ще срещнат същия край като Голямата армия на Наполеон Бонапарт, чиято инвазия в Русия през 1812 г. завърши със смърт и поражение.

Френският президент Емануел Макрон обяви в понеделник нови стъпки в помощ на Украйна във войната, като дори не изключи изпращането на западни сухопътни войски.

Коментарите му накараха редица други западни държави, включително Съединените щати и Великобритания, да заявят, че нямат подобни планове, докато Кремъл предупреди , че конфликтът между Русия и водения от САЩ военен съюз НАТО ще бъде неизбежен, ако европейските членове на НАТО изпратят войски да воюват в Украйна.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент и близък съюзник на Путин, каза, че Макрон изглежда вижда себе си като Наполеон и го предупреди да не следва стъпките на френския император.

"За да запази личната си власт, Макрон не можа да измисли нищо по-добро от това да разпали трета световна война. Неговите инициативи стават опасни за гражданите на Франция", каза Володин в официалната си емисия в социалните медии.

"Преди да прави подобни изявления, би било редно Макрон да си спомни как завърши всичко за Наполеон и неговите войници, повече от 600 000 от които бяха оставени да лежат във влажната земя.

Нашествието на Наполеон в Русия през 1812 г. първоначално напредва бързо и превзема Москва. Но руската тактика принуждава Великата му армия към дълго отстъпление и стотици хиляди от хората му умират в резултат на болести, глад и студ.

Изявлението на Макрон обаче беше приветствано от някои извън Русия, особено в Източна Европа.

Но бившият президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, предположи, че Макрон има опасни заблуди за величие и каза, че изявлението му е пример за това колко погрешно е станало западното политическо мислене.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че изявлението на Макрон е разкрило, че други западни страни, за разлика от Макрон, разбират рисковете от пряк сблъсък между войските на НАТО и Русия.

"Лидерите на много европейски правителства бързо казаха, че не са планирали и не планират нищо подобно", каза тя.

"Това показва, че разбират опасността."

Макрон - разрушителят на спокойствието в НАТО

Макрон - разрушителят на спокойствието в НАТО

Думите му, макар и обяснени, като мощно цунами обиколиха света и ще отекват дълго