Темата за смъртното наказание за тероризъм ще бъде задълбочено проучена, за да се вземе решение по този въпрос, което да отговаря на очакванията на обществото, заяви ръководителят на фракцията на "Единна Русия" в Държавната дума Владимир Василев.

Той коментира призивите за връщане на смъртното наказание за особено опасни престъпления. Това обобщи руската служба на Би Би Си.

По-рано призиви за връщане на смъртното наказание в Русия отправиха Михаил Шеремет, депутат в Думата от окупирания от Русия украински Крим, лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов и депутатът Виктор Водолацки.

"Терористите разбират само от възмезден терор. Никакви съдилища и разследвания няма да помогнат, ако на силата не се отговори със сила, а на смъртта - с тотални екзекуции на терористите и репресии срещу семействата им. Световен опит", написа Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, в канала си в Telegram.

Руски полицаи са отрязали ухото на един от задържаните след терористичния акт в Москва

Руски полицаи са отрязали ухото на един от задържаните след терористичния акт в Москва

Нападателите са от Средна Азия и са били вербувани от имам

Премахването на смъртното наказание в Русия е следствие от присъединяването на страната към Съвета на Европа и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

През април 1997 г. Русия подписа Шестия протокол към Европейската конвенция за правата на човека. Съгласно него никой не може да бъде екзекутиран в мирно време.

"Ислямска държава" публикува снимка на четиримата атентатори от Москва

"Ислямска държава" публикува снимка на четиримата атентатори от Москва

Атаката идва в контекста на бушуващата война между ИДИЛ и страните, борещи се с исляма

Този документ не е ратифициран от Държавната дума, но през 1999 г. Русия обявява мораториум върху смъртното наказание, докато във всички региони на страната не бъдат въведени съдебни заседатели.

На 1 януари 2010 г. съдебните заседатели се появяват във всички региони, но още преди това, през ноември 2009 г., Конституционният съд на страната постановява, че след това смъртното наказание няма да се прилага в Русия.

Украйна отрича да е замесена в атаката в Москва

Украйна отрича да е замесена в атаката в Москва

Киев отхвърля "поредната лъжа" на руските специални служби

През 2022 г. председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин заяви, че връщането на смъртното наказание в Русия е възможно само чрез промяна в Конституцията.