Здравните органи на САЩ смятат, че макар вариантът Омикрон на коронавируса да се разпространява бързо в цялата страна, той може да е по-малко опасен от варианта Делта, който продължава да предизвиква вълна от хоспитализации.

Д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента Джо Байдън, заяви пред CNN, че учените се нуждаят от повече информация, преди да направят заключения за сериозността на Омикрон. Докладите от Южна Африка, където той се появи и се превърна в доминиращ щам, показват, че броят на хоспитализациите не се е увеличил тревожно.

"Досега не изглежда, че има голяма степен на сериозност. Но наистина трябва да сме внимателни, преди да даваме категорични определения", казва Фаучи.

По думите му администрацията на Байдън обмисля да отмени ограниченията за пътуване на хора, които влизат в Съединените щати от няколко африкански държави. Те бяха наложени именно заради варианта Омикрон, но генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува мерките като "апартейд на пътуванията".

Създател на една от ваксините: Следващата пандемия може да е по-смъртоносна

Създател на една от ваксините: Следващата пандемия може да е по-смъртоносна

Проф. Сара Гилбърт призова за предпазливост около Омикрон

До неделя новата форма на коронавируса е била открита в около една трета от американските щати. Но Делта остава доминиращият вариант, който съставлява повече от 99% от случаите. Здравните власти в страната отново призоваха населението да се ваксинира и да си постави и трета бустерна доза.