Швейцарските гласоподаватели твърдо подкрепиха закона, стоящ зад COVID-19 пропуска в страната на референдум днес, след напрегната кампания, която демонстрира безпрецедентни нива на враждебност, информира "Франс прес".

Първите резултати от допитването показаха, че около две трети от гласоподавателите са подкрепили закона, като изследователите на пазара GFS Bern прогнозират 63% подкрепа в богатата Алпийска република.

Полицията отцепи седалището на правителството и парламента в Берн в очакване на протести.

COVID сертификатите на референдум в Швейцария

COVID сертификатите на референдум в Швейцария

Допитване за мерките срещу пандемията

Резултатите от 16 от 26-те кантона на Швейцария показват, че 61,9 процента са гласували в подкрепа на закона при 64 процента избирателна активност.

Референдумът се проведе, докато новият COVID-19 вариант "Омикрон", класифициран като "вариант на безпокойство" от Световната здравна организация (СЗО), разтърси страните и пазарите по целия свят.

Допитването се проведе и в момент, когато броят на новозаразените с COVID-19 в Швейцария е повече от седем пъти по-висок, отколкото в средата на октомври.

Законът предоставя правното основание за така наречения COVID-19 сертификат, който показва, че човек е ваксиниран или се е възстановил от болестта.

В Швейцария се готвят за петата вълна на COVID-19

В Швейцария се готвят за петата вълна на COVID-19

Предупреждение на властите

Противниците твърдят, че сертификатът, който се изисква от септември за достъп до ресторанти и други закрити пространства и дейности, създавал система на "апартейд".

Както в голяма част от Европа, в Швейцария е налице нарастващ гняв заради ограниченията, целящи овладяване на пандемията, и натиска хората да се ваксинират.

Но в страна, където референдумите се провеждат на всеки няколко месеца в атмосфера на вежливост и премерен дебат, нарастващото напрежение около вота дойде като шок.

Полицията засили сигурността около няколко политици, които се сблъскаха пред поток от обиди и дори смъртни заплахи.

Ето как Швейцария стимулира ваксинацията

Ето как Швейцария стимулира ваксинацията

Мерки срещу пандемията

По време на кампанията се проведоха протести, често предвождани от така наречените "Freiheitstrychler" или "Звънари на свободата" - мъже, облечени в бели ризи, бродирани с еделвайси и с две големи кравешки звънеца, окачени на хомот, опрян на раменете им.

Някои от демонстрациите доведоха до насилствени сблъсъци с полицията, която използва гумени куршуми и сълзотворен газ, за ​​да овладее тълпите.

Мишел Кайлер, говорителка на групата "Приятели на конституцията", която се противопостави на закона, настоя, че предоставянето на такива правомощия на правителството било "изключително опасно за демокрацията".

"Това, което е много смущаващо, е, че този закон нарушава редица конституционни права, и по-специално чл. 10 за личната свобода с този Covid сертификат, който установява прикрита задължителна ваксинация", изтъкна тя пред АФП след гласуването.

"Така че това е изключително шокиращо за страна като Швейцария", допълни Кайлер.

Задължителни тестове за неваксинирани и непреболедували COVID-19 в Швейцария

Задължителни тестове за неваксинирани и непреболедували COVID-19 в Швейцария

Хората ще бъдат тествани повторно

Що се отнася до насилието около вота, което нейната група не одобрява, тя каза: "Правителството трябва да се запита дали не е отговорно за евентуални ексцесии, като притиска хората до краен предел с принудителни мерки, които имат изключително сериозни странични щети - - много по-лоши от тази епидемия - и може би това подтиква хората да имат прекомерни реакции."

В неделните вестници швейцарският президент Ги Пармелен призова още хора да излязат да се ваксинират.

Около 67 процента от швейцарското население е напълно имунизирано, като други два процента са получили първата от двете дози.

Проучване на Link Institute сред 1300 души за вестник SonntagsBlick установи, че 53 процента подкрепят задължителната ваксинация.