Всички произведения, написани от руски и съветски (с изключение на украински) автори, ще бъдат премахнати от училищната програма в Украйна. Това решение е взето от работна група към Министерството на образованието за актуализиране на съдържанието на учебните програми по чуждестранна литература, съобщава украинското опозиционно електронно издание "Страна".

В решението на работната група за актуализиране на съдържанието на програмите по чужда литература за 6-9 и 10-11 клас се препоръчва да се премахнат: всички произведения на А. Пушкин, М. Лермонтов, Ф. Достоевски, Л. Толстой, И. Тургенев и Н. Некрасов, Ф. Тютчев, А. Фет, И. Бунин, всички произведения на М. Булгаков, басни на И. Крилов, разкази на А. Чехов и родения в украински град Житомир В. Короленко; Художествена литература от А. Беляев ("Човекът-амфибия") и А. Грийн; стихотворения за Втората световна война, включително Б. Окуджава и К. Симонов; "Бабий Яр" от А. Кузнецов и "Зорите тук са тихи" от Б. Василиев; "Ревизор", "Нос" и "Шинел" от Н. Гогол (украинските му разкази остават в програмата); епосът "Иля Муромец и славеят разбойник" и целият раздел "Епопеи".

Забележителни са мотивите за премахването на произведения: "Разтоварване на програмата", "Модернизиране на програмата чрез вкарване на съвременни произведения за деца и юноши", "Замяна с произведения, които са шедьоври на световната литература" (от изданието питат риторично дали последното се отнася за Пушкин).

След руската инвазия в Украйна в много страни се опитват да "отменят" руската култура, включително такава, създавана преди векове. Същременно се ограничават изявите на руски артисти, музиканти и изобщо културни дейци, освен такива, които публично са се разграничили от Путин и властта и живеят в емиграция.

Непосредствено след 24 феврури в Русия отмениха почти всички концерти на западни изпълнители и филмови премиери на филми, произведени в Европа и САЩ.  

"Батман" няма да пристигне в Русия

"Батман" няма да пристигне в Русия

Disney и Warner Bros преустановяват пускането на свои филми