От "Блока на Петро Порошенко" (БПП) приеха съгласувана позиция за кандидат-министрите в бъдещия украински кабинет, предаде ТАСС.

Това обяви в сряда говорителят на Върховната рада на Украйна, потенциалният министър-председател Владимир Гройсман във видеообръщение, разпространено във Фейсбук.

В среднощния му статус се чете: "Вчера в деня на космонавтиката агенцията започна да търси извънземен разум. Вероятно защото тук очевидно го няма. Но към полунощ признаците на разум посетиха и нашите хълмове".

Официалната информация, публикувана от ТАСС гласи: "Сега е съгласувателният формат (на кабинета на министрите на Украйна), който трябва да получи подкрепа", заяви той. "Смятам, че днес ще бъде обсъждането с депутатите от Върховната рада, ще има възможност да се проведе събрание на коалицията с тях, за да може утре да бъде гласуването по създаване на новото правителство, утвърдено по програмата на действие, смяна на ръководството на Върховната рада и напредък", заяви той.

Гройсман увери, че правителството, което той смята да оглави, "трябва да стабилизира ситуацията в страната, да продължи качественото провеждане на реформите". По думите му, то ще бъде готово да вземе отговорност за ситуацията в страната.

Той призна, че за начало на работата на новото правителство е необходима поддръжка от страна на две фракции на парламента - БПП и "Народен фронт".

Предишната нощ лидерът на фракцията на Блока на Порошенко в Радата Юрий Луценко съобщи, че депутатите от президентската партия са успели да стигнат до консенсус по въпроса с кандидатурата на новия премиер и състава на правителството.

През февруари депутатите определиха работата на правителството като неудовлетворителна. Само за дейността на Арсений Яценюк не успяха да гласуват, заради разпада на управляващата коалициято, загуби подкрепата на  над 226 гласа. На 10 април Яценюк обяви, че подава оставка.

В понеделник председателя на "Блок Петро Порошенко" Юрий Луценко потвърди, че новата коалиция ще бъде създадена с привличането на членовете на "Народния фронт" на Яценюк.