Противокорабните ракети от комплекса ЖК-360MЦ "Нептун" са уникално оръжие, което "кара Русия да полудява". Това обяви украинският военен експерт, полковникът от запаса Олег Жданов в интервю за украинското издание "Главред".

По-рано Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че националните военноморски сили са получили прототипи на мобилна ракетна система. Както заяви командващият военноморските сили на страната Олексий Неижпапа, предвижда се да се формират три дивизии от комплексите "Нептун", които ще бъдат разположени в южните райони на страната.

"Към настоящия момент няма противодействия на тази ракета. Така че украинската армия има наистина уникално нещо, от което, между другото, САЩ също се заинтересуваха. Ракетата лети над водата на височина от три до триста метра, тоест никой не я вижда, тя е практически безшумна, има дозвукова скорост. Изпитанията показват, че точността на удара ѝ е доста висока, до няколко метра", подчерта Жданов.

Както изтъква полковника от запаса, заради постъпването на ракетите "Нептун" в украинските военноморски сили, "Русия вече полудява".

По думите му ако тези комплекси бъдат разположени по крайбрежието на Черно и Азовско море, тогава Киев ще може напълно да контролира надводното морско пространство в район от почти 300 километра.

Крилатата ракета Р-360 от комплекса "Нептун" тежи 870 килограма и може да носи 150-килограмова бойна глава. Обхватът на изстрелването ѝ е до 280 километра, скоростта е около 900 км/час, височината на полета над гребена на вълните е от три до десет метра. Комплексът осигурява едновременно изстрелване на до 24 ракети.

По думите на Сергей Горбачов, професор в Руската академия на военните науки, крилатата ракета "Нептун" е дозвукова, лесно се сваляла и значително остаряла по съвременните стандарти.

Според Константин Сивков, член-кореспондент на Руската академия по ракетно-артилерийски науки, "Нептун" била версия на съветските X-35. Сивков добави, че Русия разполагала с оръжия, чийто обхват е два до два и половина пъти по-голям от украинските ракети. В същото време той призна, че "Нептун" трябва да се разглежда като потенциална заплаха, но Русия била готова да ѝ се противопостави.