Премиерът на Полша отправи предупреждение за аномалиите, които се появиха след въвеждането на еврото в Хърватия , пише "Унгария днес".

В Twitter Матеуш Моравецки разкритикува полските опозиционни политици, които призовават за въвеждане на еврото вместо националната валута, злотата.

"Какви са намеренията на политиците в Полша, които биха поставили поляците в ситуация, подобна на тази, в която е изправена Хърватия?", написа премиерът.

Хърватия се присъедини към еврозоната на 1 януари, което доведе до покачване на цените, тъй като търговците обикновено закръглят цените нагоре.

Хърватското правителство вече реагира на това, като търговците, които печелят от въвеждането на еврото, са получили краен срок до петък.

Влизането ни в еврозоната от януари 2024 г. е химера

Влизането ни в еврозоната от януари 2024 г. е химера

България избрала лош политически момент за членството си

От Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия - само една държава, Словакия, е въвела досега еврото и те имат подобен опит като хърватите, с покачване на цените.

Въпреки че унгарското правителство преди това е обмисляло приемането на еврото и това е повтаряща се политическа тема - например лявата опозиция настоява за това - правителството няма планове за преминаване към еврото за момента.

Според проучване на Евробарометър, публикувано миналия юни, 60 процента от хората в страните членки, които скоро ще приемат еврото, искат да преминат към единната валута възможно най-скоро. Румъния (77 процента) и Унгария (69 процента) са най-силните поддръжници, докато България, Чешката република (и двете по 44 процента) и Швеция (45 процента) са най-малко за.

Въпреки това 56 процента от анкетираните смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените.

Страховете на хърватите с еврото се сбъдват - повишение на стоки до 19% и на услуги до 80%

Страховете на хърватите с еврото се сбъдват - повишение на стоки до 19% и на услуги до 80%

Правителството отговори с обещания за санкции срещу фирмите, повишили цените