Италианският външен министър и бивш лидер на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо призовава за протести този уикенд срещу правителството, от което е част, след като Италия изглежда поема към още един период на политическа нестабилност, пише "Гардиън".

Луиджи ди Майо настоя, че италианският народ "трябва да демонстрира мирно" в Рим в събота срещу система, която "иска да отмени нашите закони".

Нестабилната коалиция между антисистемното Движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия беше съставена миналата година, за да предотврати избори, които биха могли да доведат на власт крайнодясната партия "Лига" на Матео Салвини, но беше сериозно отслабена от смаляващата се подкрепа за Движение "Пет звезди" и постоянното напускане на нейните избрани представители.

Призивът към протести беше отправен, след като Матео Ренци, бившият министър-председател, който ръководи партията "Италия Вива", която се отцепи от Демократическата партия, и която е част от управляващата коалиция, във вторник заплаши с вот на недоверие към министъра на правосъдието от Движение "Пет звезди" Алфонсо Бонафеде при спор заради реформите в съдебната система.

Движение "Пет звезди", основано от комика Бепе Грило, беше феноменално в опозиция, което му позволи да излезе на първо място на парламентарните избори през март 2018 г. с 33% от гласовете. Но то беше по-малко успешно в управлението, като Салвини се възползва от неопитността на движението, за да удвои подкрепата за "Лига", докато двете формации бяха в коалиция.

Движение "Пет звезди" загуби над половината от избирателите си от 2018 г. насам с тежки загуби в последните местни избори в областите Емилия-Романя и Калабрия, показвайки колко са се влошили нещата.

Якопо Якобони, автор на "Експериментът", книга за Движение "Пет звезди", заяви, че призивът на Ди Майо за протести е опит да напомни на партията за нейните най-ранни идеали.

Ди Майо, който през януари се оттегли като лидер на движението на фона на партийните сътресения, твърди, че правителството планира да отмени политиката за намаляване на пенсиите на бивши депутати. Намаляването на парламентарните привилегии беше сред водещите обещания на Движение "Пет звезди" и сред първите политики, одобрени по време на неговия краткотраен съюз с "Лига".

Той каза, че правителството крои планове за премахване на универсалния базов доход, друга ключова политика на Движение "Пет звезди", която беше обявена миналата година след ожесточена битка с ЕС за бюджета на Италия.